Terug naar homepagina

HUME

Elektrische voertuigen en alternatieve e-mobiliteitsoplossingen zoals e-car sharing, e-bussen, e-cargobikes, etc. zullen een aanzienlijk deel gaan uitmaken van ons straatbeeld. Voldoende collectieve parkeer- en laadinfrastructuur voorzien voor allerlei e-mobiliteitsdiensten die aangedreven worden door hernieuwbare energiebronnen zal een enorme uitdaging zijn in onze steden. In het HUME-project wordt een slim concept uitgewerkt voor  e-mobiliteitshubs voor stedelijke omgevingen. De algoritmes die nodig zijn om slim te laden binnen dergelijke knooppunten worden uitvoerig getest binnen het Open Thor Living Lab.

01-09-2021 - 01-03-2024
Afgesloten project

In het interdisciplinair samenwerkingsproject 'Hub for Urban Mobility and Renewable Energy' (HUME) bundelt Blue Corner de krachten met Alfa Technical Installations, Multiobus, Leasinvest Real Estate en Move alsook met VITO, KU Leuven en EnergyVille om veilige microgrids en slimme laadstrategieën te onderzoeken.

Dit door VLAIO-gesteunde project zal onderzoeken hoe een slim concept voor gecombineerde hernieuwbare energie- en e-mobiliteitshubs voor stedelijke omgevingen eruit kan zien.

De nadruk zal liggen op innovatieve diensten, de geoptimaliseerde hardware- en controle-architectuur voor een microgrid-elektrische systeem, een datagestuurde multi-objective strategie om slim te laden, en de overkoepelende architectuur die de integratie van deze elementen mogelijk maakt.

Image

Het project heeft tot doel:

  • de capaciteit voor oplaadpunten in mobiliteitshubs te vergroten met respect voor de huidige netcapaciteit,
  • het lokale gebruik van hernieuwbare energie te verbeteren,
  • het energieverbruik van de aangesloten gebouwen te verminderen,
  • de investeringskosten in elektrische installaties voor HUME's te verlagen in vergelijking met een gelijkwaardige niet-slimme installatie,
  • en extra inkomsten te realiseren voor gebouw-/parkeer-/laadexploitanten via gecombineerde of ondersteunende diensten.

Het project duurt 30 maanden en startte op 1 september 2021.

Meer informatie

Dit project wordt gesteund door het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen (VLAIO).

Image

 

Image

 

Image