Terug naar homepagina

SmarThor

SmarThor is een innovatief centraal cloudplatform gebouwd op MS Azure dat relevante data binnen het Open Thor Living Lab verzamelt en opslaat. Het wordt ontwikkeld en onderhouden door VITO & KU Leuven.

Het doel van SmarThor is om onderzoek en innovatie te ondersteunen door de gegevens binnen het Open Thor Living Lab op een beveiligde manier beschikbaar te maken (API's, dashboards) voor verschillende soorten belanghebbenden: Onderzoekers, Beleidsmakers, Facility Managers, Industrie.

Image

Het SmarThor cloudplatform verzamelt en bewaart alle relevante gegevens binnen de Open Thor Living Lab proeftuin voor een lange periode. Deze gegevens omvatten naast testopstellingen en energietechnieken (bv. van sensoren) ook externe gegevens zoals Fluvius, Elia, weersvoorspellingen en -waarnemingen, ENTSO-E, uurprijzen, ....

Het voordeel van een dergelijk platform is dat alle gegevens consistent, centraal opgeslagen en op een uniforme manier toegankelijk zijn. Als centraal toegangspunt is een portaal beschikbaar bestaande uit documentatie, toegang tot API's & dashboards. Dit zal onderzoekers & industriële bedrijven ontlasten zodat ze zich kunnen richten op het ontwikkelen en testen van softwareoplissingen en diensten in plaats van tijd te besteden aan het verkrijgen van consistente data vanuit verschillende systemen.

Door SmarThor te gebruiken als standaard energiedataplatform voor projecten, verloopt de IT-implementatie voor projecten sneller en kunnen projecten profiteren van functies en best practices die in eerdere projecten zijn ontwikkeld.

De verdere evolutie van het SmarThor-platform zal worden afgestemd op de investeringen in het Open Thor Living Lab en zijn geavanceerde energiesystemen, met hun data en functionaliteit, functies en ondersteuning voor specifieke dashboards, integratie met producten, algoritmen, externe systemen enz.

Enkele voorbeelden van projecten die gebruik maken van het SmarThor-dataplatform gebruiken zijn oPEN Lab en Hume. Via het SmarThor EFRO-project worden nieuwe digitale diensten onderzocht zoals het aanbieden van contextrijke open data en het testen van software-oplossingen door de industrie op Open Thor Living Lab energiesystemen.

Verschillende communicatie- en disseminatie-acties zullen worden gepland alsook workshops om de concrete behoeften van de verschillende belanghebbenden te bepalen die dit platform zullen gebruiken.

Image